Critic literar, facebook.com/amatei25
Dacă reporterul Aristide Buhoiu avea succes pe vremuri cu emisiunea Drumuri prin memorie, bancherul nostru ar trebui să fie citit de toţi cei care n-au mai apucat-o. Care-i faza cu bancherul? Nu vă gîndiţi la cine ştie ce încostumat la paişpe ace care se dă deştept scriind despre întîlniri cu celebrităţi ale bancnotei verzi şi ale neoliberalismului anything goes. Omul e familist, e la locul lui, excursiile pe care le povesteşte nu-s nici tripuri gen albă-ca-zăpada-în-nări, nici plimbări prin păduri narative care fac paradă de conştiinţă auctorială: „fără sex, dar şi fără ceartă”. Sigur, nu-i poţi cere bancherului să fie altermondialist cu totul, să nu se ducă la ski în Austria sau să fugă de Monte Carlo. Dar skiul austriac e doar o întîlnire frugală cu o stare de agregare metafizică a naturii, iar stîncile monegasce sunt parcurse cu autobuzul de la Nisa, pentru care biletul e 1 euro (atenţie, de anul ăsta, e 1,50! – am fost şi eu).
De departe, însă, cea mai interesantă parte a cărţii este cea dedicată săptămînii petrecute profesional la Universitatea Berkeley, California, unde omul face un curs de, să-i zicem, fiziognomonie (mai precis: cum să interpretezi chipurile, cu mimica, expresivitatea lor). N-o să fiu spoiler, n-o s-o dau în gît pe americanca puristă care părăseşte grupul în care naratorul îşi aprinde nevinovat o ţigară, n-o să vă spun cum e cu botoxul care ne dezumanizează şi ne întinereşte totodată. Jurnalul de California trebuie citit de oricine vrea să ştie din America mai mult decît a aflat din ultimul blockbuster.
Totuşi, bancherul nostru, aflat prima oară în calitate de autor, ar trebui să-şi scoată un pic mai mult cămaşa din pantaloni dacă vrea să comită chiar literatură. Cititorul e deştept, şi atunci cînd faci, ca bancher, elogiul bicicletei cu care-i mai nimerit să descoperi un oraş necunoscut decît per pedes sau cu maşina , e bine să fii atent să nu pici în capcana ideologiei burghezo-eco. Pentru că, zic eu, fie îţi iei picioarele la spinare şi caşti gura la fiecare centimetru pătrat de piatră nouă, fie iei nene avionul, îl porneşti la poarta oraşului şi-l culci pe pista unui aeroport ad-hoc, după care decolezi ca să ai o perspectivă de ansamblu asupra ce tocmai ai pus la pămînt. Scriitorul nu glumeşte, să ştiţi, cînd se dă nebun.